Ők lettek az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok termékdíjasai!

Agro Napló
Április 11-én Hódmezővásárhelyen megtartották a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok „Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért 2022” és a „Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért 2022” pályázatainak eredményhirdetését. A díjazottak listája a következő:

Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért 2022

A zsűri tagjai:

Dr. Wagenhoffer Zsombor Ph.D – a MÁSZ ügyvezető igazgatója, a zsűri elnöke
Dr. Annaházi László – az ANIPHARMA Kft. ügyvezetője
Dr. Sallai László – az SZTE MGK Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet főiskolai docense

Nagydíjas:

Bonafarm Mezőgazdaság Takarmány- és Sertéságazata: Fenntartható takarmányozási megoldások a vágósertés-előállítás környezetterhelésének és ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében

I. Kategória – Takarmányozás, állategészségügy

I. díj: AHV Hungary Kft.: Innovatív Állategészségügyi Megoldások
I. díj: Agrifirm Magyarország Zrt.: Vitafibra, az agglutinációs hatás és a gyulladáscsökkentés eszköze az antibiotikumfelhasználás csökkentése, valamint a cink-oxid mentes takarmányozás érdekében
II. díj: PRO-FEED Kft.: Posztbiotikum etetés hatása baromfi szülőpár tartás hatékonyságának növelésére
III. díj: Alpha-Vet Kft.: LAKTO-IMMUNO-VITAL Probiotikum + egyedülálló mannán-oligoszacharid és béta-glükán forrás SZINBIOTIKUM
elismerés: H. Wilhelm Schaumann Állattakarmányozási Kft.: Egészséges juh és kecske állomány, javuló teljesítmény a Millaphos termékekkel
elismerés: Alta Genetics Hungary Kft.: Új eljárás a szarvasmarha vemhességvizsgálatban: IDEXX Altertys OnFarm vemhességi teszt
elismerés: EPF Kft.: EPF LF SILOMAX a tejelő teheneknek
elismerés: EPF Kft.: EPF LF 46 Plusz a biztonságosan és gazdaságosan felhasználható folyékony fehérje a tejelő tehenek takarmányozásába
elismerés: EPF Kft.: EPF E40N 40% növényi olajat tartalmazó ZSÍRPOR magas nyerszsír tartalmú takarmánykiegészítő baromfiak és sertések részére
elismerés: EPF Kft.: EPF E40N LECITIN Növényi eredetű nyers lecitint tartalmazó takarmány kiegészítő nagyüzemi felhasználásának tapasztalatai

II. Kategória – Tartástechnológia, élelmiszeripar

I. díj: LED Lighting Kft.: BrightlLife® Velünk új megvilágításba kerül a világ!
II. díj: Makrom Kft. ZILDA Tejfeldolgozó üzem: ÚJ A2-es TEJTERMÉKEK a ZILDA-tól
III. díj: ANDER-2000 Kft.: FARMSYSTEM a 120%-ban hazai fejlesztésű villanypásztor családjáért
elismerés: CONT-ECO Kerítéstechnikai Kft.: Minőségi magyar vadháló a TORPEDO, a tudatos magyar gazda választása
elismerés: Alpha-Vet Kft.: AlphaTracker
elismerés: Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.: Szenttamási tej: Békebeli ízek új köntösben

Nagydíj: BONAFARM MEZŐGAZDASÁG TAKARMÁNY- ÉS SERTÉSÁGAZATA

Pályázat címe: Fenntartható takarmányozási megoldások a vágósertés-előállítás környezetterhelésének és ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. hazánk meghatározó premix és késztakarmány-gyártója. Keverőüzemei évente több, mint 470 ezer tonna takarmányt állítanak elő, mellyel a magyar takarmánypiac 12-13 %-át fedik le. A takarmánygyártás mellett szaktanácsadóik vevőre szabott megoldásokat nyújtanak partnereik részére.

A Bonafarm Mezőgazdaság sertéságazatának telepein a legkorszerűbb takarmányozási és tartástechnológia rendszereket használják, amik nélkül nem képzelhető el versenyképes sertéshús előállítás. A cégcsoport sertéságazata 2021-ben közel 670 ezer hízósertést bocsátott ki, ennek jelentős részét integrációs partnerek hizlalták fel. 2022-ben az integráció bővítésével a kibocsátást 750 ezerre szeretnék növelni. A sertéshizlaldáikat a GLOBAL G.A.P. (G.A.P. = Good Agricultural Practice, azaz „jó mezőgazdasági gyakorlat") állatjóléti tanúsítása szerint auditáltatják.

A vágósertés-előállítás ökológiai hatékonyságának meghatározásában a nitrogén- és foszforfelhasználás racionalizálása a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt régóta központi szerepet játszik. Ezek az értékek könnyen meghatározhatók, azonban a termelés hatékonyságának komplex értékeléséhez a karbonlábnyommal (Carbon Footprint, CFP) is számolni kell, ami a termelési láncon keresztül kibocsájtott üvegházhatású gázok (ÜHG) mennyiségét mutatja meg szén-dioxid egyenértékben (C02) kifejezve. Magyarországon még nem állnak rendelkezésre adatok a vágósertés-előállítás karbonlábnyomával kapcsolatban.

Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Bonafarm Mezőgazdaság sertéságazata az alábbi célokat tűzte ki:

Nitrogén-és ammóniakibocsátás csökkentése: 2015-2021 között a hizlalás során állatonként közel 1 000 grammal kevesebb nitrogént használtak fel, ez 16%-os csökkenés 6 év alatt.

Foszforkibocsátás csökkentése a monokalcium-foszfát (MCP) hízótakarmányokban redukálásával és a fitáz enzim emelt dózisának alkalmazásával: 2015-2021 között a hizlalás során állatonként közel 129 grammal kevesebb foszfort használtak fel, ez 11%-os csökkenés 6 év alatt.

A jelentős karbonlábnyommal rendelkező import extrahált szójadara csökkentése hazai, ipari eredetű melléktermékek nagyarányú használatával: 2021-ben hízósertésenként közel 9-szer kevesebb (4 vs 35 kg) extrahált szójadarát használtak fel mint 2015-ben. Ez az integrációban közel 21 ezer tonnával kevesebb import szóját jelent. A karbonlábnyom élősúlyra vonatkoztatva 2015 és 2021 között közel 54 kg CO2 egyentértékkel csökkent.

Mindezt a genetikához igazított takarmány receptúrákkal és precíziós takarmányozással, azaz a takarmányok táplálóanyag-tartalmának lehető legpontosabb beállításával érték el.

Ezzel a technológiával 2021-ben hízónként 2 135 Ft költségmegtakarítást értek el 2015-ös eredményekhez képest.

I. díj: AHV HUNGARY KFT

Pályázat címe: Innovatív állategészségügyi megoldások

Az AHV Hungary Kft-t 2020 júliusában alapították azzal a céllal, hogy hatékony megoldásokat nyújtsanak szarvasmarha telepeken leggyakrabban előforduló állategészségügyi problémákra. A holland anyacéget (AHV International) egy állatorvos alapította 2014-ben, amely azóta 15 országban működik.

A cég küldetése, hogy adott szarvasmarha telepre szabott állategészségügyi innovációkkal megoldást és tudást adjon a partnereik számára. A módszerük alapja az ún. Quorum Sensing (QS), amely a baktériumok egymás közti kommunikációjának megismerésén keresztül tud hatékonyan beavatkozni.

Az AHV Hungary Kft a tőgyegészségügy komplex helyreállítására és megőrzésére kínál hatékony megoldást a laktáció és a szárazonállás minden fázisában. A termékek gél, bolusz vagy folyadék formában szájon át adagolhatók. A kezelésekkel kiváltható az antibiotikum használat, ami megfelel a Farm to Fork stratégia elvárásainak, és csökkenti az antimikrobiális rezisztencia (AMR) kialakulásának veszélyét. Nincs várakozási idő és nem képződik selejttej.

A termékek újdonsága, hogy hatásukat innovatív módon, a QS elveire épülve fejtik ki, amire Magyarországon még nincs példa.

I. díj: AGRIFIRM MAGYARORSZÁG Zrt.

Pályázat címe: VITAFIBRA a hatékony takarmányadalék az antibiotikumfelhasználás csökkentése, valamint a cink-oxid mentes takarmányozáshoz

Az Agrifirm Magyarország Zrt. 27 éve van jelen hazánkban. A cég többszöri átalakulás és bővülés eredményeként alakult a ma ismert vállalattá. Környén, Kabán és Győrben rendelkezik gyártóüzemmel, ahol késztakarmányok és takarmánykiegészítők széles skáláját kínálja szarvasmarha, baromfi, sertés, juh, nyúl, csincsilla tartók számára. Az anyavállalat és leányvállalatai 4 kontinens számos országában vannak jelen.

A Vitafibra molekuláris rostfrakció, amely agglutinációs mechanizmusa révén és a TLR receptorok blokkolásával megakadályozza a patogén baktériumok (Coli és Salmonella) túlszaporodását. Emiatt az állatok jobb egészségi állapotba kerülnek, ami segít a ZnO mentes felnevelésben és csökkenti az antibiotikum felhasználást. Ezek a szempontok ma már kötelező elemei a sertéstartásnak, ugyanakkor nem könnyű a versenyképes, hatékony termelést ezek betartásával fenntartani.

A Vitafibra olyan egyedülálló rostfrakció, amely ugyan jól oldódik, de nem erjeszthető és így a rost agglutinálja, azaz hatástalanítja a E. Coli és a Salmonella baktériumokat, amelyek így nem tudnak megtelepedni a bálnyálkahártyán és a bélsárral kiürülnek.

Másik hatásmechanizmusa a patogén baktériumoktól származó endotoxinokat megkötő TLR-4 receptorok blokkolása, ezáltal nem termelődnek gyulladást okozó citokininek. Ha nincsenek gyulladások, akkor az állat szervezete hatékonyabban tud termelni, nem köt le plusz energiát a gyulladás.

A kulcs az állatok bélmikroflórájának megőrzése. A két hatás miatt az állatok emésztése hatékonyabb lesz, javul a takarmányhasznosítás és a termelés.

A cél elérése érdekében sertések esetén 5-7 kg kiegészítő etetésére van szükség, ami az elfogyasztott takarmány alig 2%-át teszi ki. A nyereség a csökkenő AB felhasználás, a rövidülő felenevelési idő, ami kevesebb takarmányfelhasználást is jelent. A Babistar termékcsalád kiszoríthatja a hagyományos prestartereket.

II. díj: PRO-FEED KFT

Pályázat címe: Posztbiotikum etetés hatása baromfi szülőpárok felnevelésére

A Pro-Feed Kft-t idén 25 éve alapította Sándor Levente. A cég 100%-ban magyar tulajdonú, haszonállatok takarmányozására szakosodott, saját tanácsadó szolgáltatást is végez.

A cég által forgalmazott Diamond V termékek élettelen mikroorganizmusokból, illetve azok összetevőiből állnak, amelyek etetése erősíti a szervezet immun- és emésztőrendszerét.

A pályázaton indított termék a Diamond V XPC LS egy természetes eredetű, fermentációval előállított saját szabadalmaztatott kiegészítő, amelynek pozitív hatásait már számos tudományos vizsgálattal alátámasztották és baromfinál, lovaknál és társállatoknál egyaránt bevált. Az adalék etetésével csökken a gazdaszervezetben a patogén baktériumok mennyisége (E. Coli és Salmonella), erősödik az immunrendszer, növekszik a butirát és más endogén illózsírsavak termelődése.

A Diamond V XPC hatásának komplexitását számos vizsgálat eredménye bizonyítja. A terméket közel 175 ezer broiler szülőpáron tesztelték, a hozadék tojónként 3 többlet tojás volt. Hazai kísérleteket broiler törzsállományokon és pecsenyekacsa szülőpárokon végeztek. Az eredmények a Salmonellát nagy számban ürítő egyedek számának jelentős csökkenését mutatták és a tojástermelési perzisztencia javulását (+8 db tojás).

III. díj: ALPHA-VET KFT.

Pályázat címe: Lakto immuno vital

Az Alpha-Vet 30 éves magyar tulajdonú vállalkozás, amely több mint 600 főt foglalkoztat. Saját gyártású és fejlesztésű termékei mellett más cégek készítményeit, termékeit is forgalmazza.

A pályázatra jelölt termék a Lakto-Immuno-Vital, amely antibiotikum rezisztens lactobacillus tartalmával, biológiailag savanyítja az emésztőrendszer pH-ját, stimulálja az immunrendszert, a szervezet bélflórjának tizedét kitevő patogén baktériumokat gyéríti, megköt a toxinokat ezáltal csökkenti a megbetegedést és elhullást, javítja az ellenállóképeséget és a takarmányhasznosítást. Ezeket a hatásokat kutatásokkal és referenciákkal is alátámasztották.

I. díj: LED LIGHTING KFT

Pályázat címe: BrightLife® LED technológia

A 100%-ban magyar tulajdonú Led Lighting Kft 2017-ben alakult start up vállalkozásként, amely a LED világítási rendszerek állattenyésztési és növénytermesztési alkalmazására építi stratégiáját jelentős K+F+I tevékenységgel együtt. 2020-ban benne voltak a NAK TechLab inkubációs programjában és abban az évben a legjobb 8 közé választották.

A BrightLife®  LED technológia saját szabadalmaztatott fejlesztés, amely valamennyi haszonállat tartásban alkalmazható. Kutatási eredményekkel, egyelőre broilerekkel kapcsolatban rendelkeznek. A BrightLife®  Led technológia azt használja ki, hogy a madarak szeme az embernél kifinomultabb és a hagyományos izzós világítást villogónak érzékelik a ledest viszont nem. Erre több vizsgálatot végeztek TDK, diploma és doktori munkák keretei között. A BrightLife®  megvilágítással nevelt csirkék 2%-kal jobb súlygyarapodást értek el és a húsuk porhanyósabb lett.

A saját gyártású és fejlesztésű technológia élettani előnyei mellett energiatakarékos (akár 50-60%-os költségmegtakarítás) és több állatfajnál (baromfi, sertés, szarvasmarha) és tartási rendszerben alkalmazható adott telepre szabott megoldásokkal.

II. díj: MAKROM-AGRO KFT. ZILDA TEJFELDOLGOZÓ ÜZEME

Pályázat címe: A2 tejből készült termékek a ZILDÁTÓL

A Makrom Kft jogelődje 1992-ben alakult, magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik. Eleinte holstein-fríz állományra alapozott tejtermeléssel és takarmánynövény termesztéssel foglalkoztak. 2019-ben tejüzemet építettek, ahol prémium minőségű GMO mentes tejet és tejtermékeket állítanak elő.

Jelenleg 800 ha-t művelnek, amelynek döntő része a 450 holstein-fríz tehénből álló tejelőmarha állomány takarmányellátását szolgálja. A szarvasmarhaállományuk jelentős része A2-es tejet termel, erre a tulajdonságra évek óta szelektálnak a legmodernebb módszert a genomvizsgálatokat is felhasználva.

Az A2-es tejet ez eredeti tejnek is nevezik, hiszen a szarvasmarhák teje eredetileg ezt a béta kazein formát tartalmazta, amelyben prolin van a 67. aminosav helyen szemben az A1-es tejjel, ahol ott hisztidin található. Néhány ezer éve egy mutáció révén az A1-es és az A1A2-es változat terjedt el. Az emberek anyateje is A2-es típusú. A2-es akkor lehet az elegy tej, ha 99%-ban A2-es tejet tartalmaz. A tudományos vizsgálatok szerint az A2-es tej könnyebben emészthető, nem okoz allergén reakciót, ezért a tejfehérje-allergiában szenvedő emberek számára is fogyasztható. Fontos megjegyezni, hogy ezek a hatások tudományosan nem egyértelműen bizonyíthatók.

A Makrom Kft A2-es tejből állít elő a hozzáadott színezéket és adalékanyagot nem tartalmazó natúr és ízesített gyúrt sajtokat, mozzarellát, gomolyát, ricottát és joghurtot.

Hazánkban a Makrom Kft segítségével az MTKI Kft fejlesztette ki azt a laboreljárást, amellyel az A2-es tej beazonosítható. A HFTE elsőként a Makrom Kft esetében adott ki igazolást arról, hogy az A2-es tejre genomszelekciót végző üzem.

III. díj: ANDER 2000 KFT

Pályázat címe: FARMSYSTEM a minden részletében hazai fejlesztésű villanypásztor család

Az ANDER-2000 Kft. 1998-ban alakult. Elsősorban állattartással foglalkozó családi cégként működött több mint 20 éven át, majd generáció-, tulajdonos- és tevékenységi kör váltással nagy változáson ment keresztül. Napjainkban a cég fő tevékenysége saját villanypásztor rendszerek fejlesztése és ezek értékesítése offline, valamint online formában. E mellett haszonállattartási eszközök kis- és nagykereskedelmével is foglalkoznak, legújabb fejlesztésük pedig egy webáruház.

Termékük egy saját fejlesztésű, hazai gyártású villanypásztor rendszer, amelyek árban és minőségben is vetekednek a nyugati versenytársak által előállított rendszerekkel. Termékeiket a hagyományos márkákhoz képest harmadáron kínálják, egyszerűen üzemeltethetők és nagyon üzembiztosak. A termék azért 120%-ban magyar, mert minden elemét itt tervezik meg, állítják elő, szerelik össze és szervízelik, ha szükség van rá. A rendszerek 5 teljesítménytartományban kaphatók (Garden, Rider, Farmer, Hunter, Monster), attól függően, hogy hobbi-, vagy kisállatoknál, juhoknál, szarvasmarháknál vagy nagyvadaknál szeretnénk használni.

Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért 2022

A zsűri tagjai:

Prof. Dr. Gyuricza Csaba – a MATE (Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem) rektora, a zsűri elnöke, egyben a termékdíj pályázatok fővédnöke
Sipos József – a Sumi Agro Hungary Kft. területi képviselője, a Sipos Gazda brand tulajdonos
Dr. Molnár Tamás Géza Ph.D – az SZTE Mérnöki Kar Gépészeti Intézet docense

Nagydíjas:

PRO-FEED Kft.: Az élettani támogató csávázás technológiája Terra-Sorb 4 macro radicular alkalmazásával őszi búza termésbiztonságának növelésére és klímakitettségének csökkentésére pályázatáért

I. Kategória – Input anyag

I. díj: TERRAGRO Kft.: BIOFIL Klíma talajoltó baktérium
II. díj: Alpha-Vet Kft.: Humic ALPHA növénykondicionáló készítmény
III. díj: Agrofutura Kft.: Irányított aerob humuszkomposztálási módszer bevezetése a gazdálkodásba
elismerés: VulcanAgro Kft.: Vulcan RapidN lombtrágya család - a nitrogén, amire számíthat!
elismerés: Bio-Nat Kft.: MV-Supary baktériumtrágyával az olajos növények védelméért, akár a legnagyobb szárazságban

II. Kategória – Technika-technológia (gépek, eszközök, agrárinformatika)

I. díj: AXIÁL Kft.: CLAAS LINER 4700 TREND négyrotoros középrendképző
II. díj: CONT-ECO Kerítéstechnikai Kft.: Minőségi magyar vadháló a TORPEDO, a tudatos magyar gazda választása
elismerés: AXIÁL Kft.: Horsch Transformer 6 VF sorközművelő kultivátor

 

Nagydíj: Pro-Feed Takarmányozási, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Az élettani támogató csávázás technológiája Terra – Sorb 4 macro radicular alkalmazásával őszi búza termésbiztonságának növelése és klímakitettségének csökkentésére

A Pro-Feed Kft. 1997-ben alakult, kizárólag magyar befektetői háttérrel. A cég kezdetben a gazdasági haszonállatok takarmányozására specializálódott, majd 2009-től a növények tápanyagellátásával bővítette portfólióját, hogy így lefedje a mezőgazdaság teljes vertikumát. Vállalati filozófiájuk, hogy kizárólag magas hozzáadott értékű termékekkel és szolgáltatásokkal kívánnak jelen lenni a magyarországi piacon. Partneri körükbe a kis- és nagyüzemek egyaránt beletartoznak. Szaktanácsadói hálózatuk az ország teljes területét lefedi.

Cégüknél kiemelt hangsúlyt fektetnek a kollégák és a termelők szakmai képzésére, ezért folyamatos kapcsolatban állnak mind hazai, mind külföldi kutatóintézetekkel. Céljuk, hogy a gyakorlati növény- és stresszélettan területén olyan hiteles, a termelők körében elfogadott szakmai stábot állítsanak fel iparági támogatással, amely képes a legújabb kutatási eredmények gyors és hatékony átadására.

Hisznek abban, hogy a növénytermesztés sikerességét és biztonságát a gazdasági növényeink ellenálló-képességének és egészségi állapotának javításával jelentős mértékben növelni lehet. A gazdasági- és természeti környezet változásával (növekvő élelmiszer fogyasztás, szélsőséges éghajlati jelenségek, növényvédő szer hatóanyagok kivonása stb.) folyamatos az igény a Pro-Feed Kft. által is képviselt, újszerű megoldások piaci bevezetésére.

Ennek hármas alappillérei pedig az okszerű növénytáplálás, a növények élettani folyamatainak támogatása és a stresszhatások elleni védelem.

A technológia célja, hogy a magok csírázási folyamatának célirányos támogatásával növelje a kikelt növények számát, a növények fiatalkori növekedési erélyét és a potenciális kalászszámot (az oldalhajtások számának növelésével). Ezzel a búza első két terméselemére gyakorolhatunk pozitív hatást, és megteremtjük a magasabb terméspotenciál alapjait. A csíranövény kevésbé lesz kitett a környezeti hatásoknak, mert saját tartalékainak jobb hasznosításával, a gyökérzet intenzívebb, gyorsabb növekedésével hamarabb képes az energiaellátását biztosító levélzet kialakítására, amely a nagyobb biomassza-tömeg létrehozását támogatja.

A Terra-Sorb 4 macro radicular teljes aminosavsorral rendelkezik, azaz mind a 18 aminosavat tartalmazza szabad, aktív formában. Az aminosavakban lévő szerves nitrogén és kén mellett aminosav-kelatizált (azaz azonnal és maradék nélkül felszívódó és hasznosuló) foszfort és káliumot is tartalmaz. Az egyes aminosavak mennyisége és aránya, valamint a termék makroelem tartalma annak felhasználásához optimalizált: a növények gyökérzetének növekedését és fejlődését segíti, ami emellett a korai fejlődési erélyt növeli.

I. Input anyagok kategória 

I. díj: TERRAGRO Kft. 

Mind az egyetemi, mind a szántóföldi vizsgálatok azt mutatták, hogy a BIOFIL Klíma termékkel kezelt leromlott, szerkezetnélküli talajok esetében a termésátlagok jelentősen meghaladták a kontroll, kezeletlen területekét. A BIOFIL Klíma készítmény különlegessége és egyben erőssége, hogy olyan szelektált baktériumokat tartalmaz, melyek nagy mennyiségben képesek speciális vízmegkötő nyálkaanyagokat termelni. A gyökérzetet ezzel bevonva védik a baktériumok a növényt a kiszáradástól. Másrészt, főleg homokos talajoknál, az aggregátum (talajmorzsa) stabilitás növelésével javítják a talajvíz- és levegő háztartását. A BIOFIL Klíma elporosodott talajok esetében is hatékony az erózió ellen a porszemcsék összeragasztásával. Összefoglalva a BIOFIL Kft. kifejlesztett egy teljesen újszerű mikrobiológiai talajoltó terméket a klímaváltozás talajra gyakorolt hatásainak enyhítésére. Az első piaci év tapasztalatai nagyon pozitívak, reményeik szerint sok gazda számára nyújt majd segítséget a BIOFIL Klíma Talajoltó baktérium készítmény elsősorban a leromlott szerkezetű (pl. porosodott) vagy homokos talajokon. Használatuk javítja a talajszerkezetet, különösen a talajok vízháztartását, a haszonnövény tápanyag ellátását (N, P, K, mikroelemek) növeli a talajélet intenzitását, kiegyenlített és nagy hozamú termésátlagot biztosít, ezzel egyben hozzájárul a fenntartható gazdálkodáshoz.

 

II. díj: Alpha - Vet Kft.

Az Alpha-Vet Kft. ALPHAPLANT üzletághoz tartozó termékei ehhez kínálnak természetes, környezetkímélő és szélsőséges időjárási helyzetekben is biztos segítséget. A termesztett növények környezetkímélő védelme érdekében új termékfejlesztéseik révén szép sikereket értek el a növénytáplálás területén, mind növénykondicionáló, illetve talajkondicionáló készítményeikkel. Forgalmazott termékeik természetes alapanyagúak, BIO minősítéssel rendelkeznek. Termékeik gyártását saját gyártóüzemükben végzik. Termékskálájukat folyamatosan bővítik, készítményeik minőségi magyar termékek. Pályázati támogatás és saját tőke befektetés mellett korszerűsítették vegyi üzemüket, új raktárcsarnokot építettek és új eszközbeszerzések történtek – ezzel is biztosítva a még hatékonyabb és magasabb színvonalú termelői igények kielégítését.

 

III. díj: Agrofutura Kft.

Az Irányított Aerob Humuszkomposztálás egy olyan lehetőség a gazdák kezében, amellyel sikerrel tudnak reagálni korunk mezőgazdasági kihívásaira: erodálódott, alacsony szerves anyag tartalmú talajok, klímaváltozás időjárás hatásai, műtrágya árak és hatékonyság, növényvédőszer hatóanyag szűkülés, növekvő vásárlói igény a minőségi élelmiszerek iránt, növekvő input költségek, csökkenő munkaerő mennyiség és minőség. Létfontosságú a gazdák számára megérteni, hogy a megoldás a legfontosabb erőforrás, a termőföld regenerációjában rejlik. A regeneráció kulcsa pedig a minőségi szerves anyag pótlás és az ezzel párhuzamos talajélet növelés. A legmagasabb fokú szerves anyag feldolgozás a komposztálás, mely bemutatott módszer különösen sikeres.

II. Technika - Technológia kategória

I. díj: Axiál Kft. - Class Liner 4700 Trend

A négyrotoros rendképzők tökéletes rendet képeznek a mögöttük haladó betakarítógép számára, akár takarmánykocsi, illetve bálázógép esetében is, így alkalmas lehet közepes és nagygazdaságok részére egyaránt. Ami mellettük szól ezeken kívül még a teljesítményük és megbízhatóságuk, egy mai korszerű mezőgazdasági vállalkozás szálastakarmány betakarítás és rendkezelés gépeként kiváló választás lehet. A célgép nagy területteljesítménnyel rendelkezik, ezáltal a betakarítás időszükséglet csökkenthető, ami gazdasági előnyöket jelent az üzemeltetés során. A Claas a rendképzőn a mechanikus hajtást alkalmazza, mert egyszerű és hatékony, az általuk használt leoldó kuplung kiemelkedő erőátvitelt és megszakítás nélküli túlterhelés elleni védelmet biztosít a rotoroknak. Innovatív és szabadalmaztatott vázkialakításnak köszönhetően egyszerűvé teszi a gyors váltást a munkahelyzet és a szállítási helyzet között, illetve a munkaszélesség a vezetőfülkéből állítható. A főváz trapézprofil, sorozatgyártás előtt fárasztó vizsgáltoknak tették ki, és több mint 20.000 hektár üzemi és gyakorlati tapasztalat, illetve tesztpadon töltött üzemóra után kerülhet a piacra.

II. díj: Cont-Eco Kft.

Minőségi magyar vadháló a TORPEDO, a tudatos magyar gazda választása lehet a vadkár csökkentése érdekében, ami egy hosszútávú befektetés a termények védelme érdekében.

A magyarországi vadhálógyártás piaci résének felismerését követően, a hazai gyártmány, és magyar munkaerő által, magyar terméket alkottak meg. A TORPEDO Flex vadháló a kerítésmezőt érő fizikai hatásokra rugalmasan reagál minden terepen, bármely körülmények között. A vadháló különböző huzalátmérőkkel, változatos magasság- és rácsszerkezet-kombinációkkal kapható, ezáltal bármely állatfajhoz kiválóan alkalmazható magyar termék.

Vadhálóra szükség van a mezőgazdaságban a szántóföldi vadkárok elhárítására az erdőgazdaságok által használt erdőterületeken új kultúrák telepítésének megóvására, a vadászati ágazatban a vad védelmét szolgáló és vadaskerti kerítések létesítésnél. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!